Yes, i do - Reisverslag uit Mpongwe, Zambia van Leonie & Jordi - WaarBenJij.nu Yes, i do - Reisverslag uit Mpongwe, Zambia van Leonie & Jordi - WaarBenJij.nu

Yes, i do

Door: Leonie en Jordi

Blijf op de hoogte en volg Leonie & Jordi

13 December 2011 | Zambia, Mpongwe

De telefoon gaat, Tine neemt op. Het is Lune een lid van de jeugdgroep, die Mpongwe een tijdje geleden heeft verlaten om in Ndola haar bruiloft voor te bereiden. De uitnodiging voor deze bruiloft op 3 december lag al een tijdje bij ons klaar, we gingen naar een echte Afrikaans bruiloft! Of we in de line-up willen? Vraag Lune Eh.. wat houd dat in?”
De line up, hier blijkbaar zeer populair, houd in dat er naast de bruid en bruidegom een rij met mensen staan. Natuurlijk wilden we dat doen! Ons nog niet realiserend dat ze mensen voornamelijk moeten dansen en nee, geen Engelse wals of Cha cha cha, maar Afrikaans met zwaaiende billen en soepele heupen… voor Muzungu’s toch nog een beetje lastig…
Dus Tine en Leonie op een drafje naar Ndola om ons maten te laten opmeten en de danspasjes te leren.

De pasjes oefenend op de veranda van het guesthouse brachten we de rest van de week door. Zelfs de mannen bleken niet vastgeroest in de heupen. We waren er klaar voor!
Vrijdagavond in Ndola nog ‘even’ langs een bar, waarvan de eigenaar een borehole aan GCMF wil schenken (we moeten onze dankbaarheid toch even tonen door een biertje met de beste man te drinekn). Hierna naar het huis van Lune’s zus om nog wat te oefenen. De line-up bleek nog niet helemaal compleet en de dansjes nog niet helemaal klaar… en niemand die had stress, zelfs de bruid niet! (kunnen wij nog wat van leren). We kregen een partner toegewezen, Jordi de vrolijke 16 jarige Precious en Leonie’s de rustige, maar grappige Charlie. Er werd tot 3 uur ’s nachts geoefend voor het beste resultaat en om 5 uur moesten de bruid en haar gevolg (waaronder Tine en Leonie) weer uit de veren voor de nodige make-up en kapperie (gelukkig hoefden we geen pruik op!).

De gehele dag verliep heerlijk Afrikaans, rommelig en alles te laat, maar we hebben genoten! Kerkdienst, foto’s genomen, geluncht met friet, wederom een geweldige kitchenparty en een prachtig feest als afsluiter. Tijdens het feest was het onze beurt om te laten zien dat Muzungu’s ook kunnen swingen en dat werd zeer gewaardeerd.
Moe, maar voldaan verlieten Buysie, Neartie, Holly en Billy Ndola, we hebben genoten!

Terug in Mpongwe ging het werk gewoon weer door.. De bouw van het restaurant schiet al aardig op. Er wordt nu druk gewerkt aan het rieten dak. Volgende week zou het klaar moeten zijn en kunnen we de meubels ophalen. Het VTC gaat ook hard vooruit, sinds dat Peter Mpongwe heeft verlaten is er heeeeel veel gebeurd.
De eerste twee gebouwen, de zogenaamde workshops hebben al erg veel vorm gekregen en in dezer dagen ligt het dak al op de eerste. De timmerman kan dan vrolijk verder gaan met het plaatsten van de spanten op de twee waarna ook daar het dak volgt.
Verder is er ook al het een en ander gebeur bij andere gebouwen. Zo hebben ze de eerste vier klaslokalen al uitgegraven en hebben ze funderingetjes gestort waarna er de foudation boxes op zijn gekomen. Bij de eerste twee klaslokalen ligt de slab er zelfs al op.
Aan de andere kant van de plot is men al druk bezig met de praktijklokalen. Ook daar is er al een gegraven en gestort en vandaag hebben ze de tweede gedaan.
Kortom een en ander schiet ook al aardig op.

De vrouwengroepen zijn begonnen met het planten van groundnuts als nieuwe incoming generating activity. Net als overig Mpongwe, wat in de weer is met beplanten van het land. Het is nu namelijk DE tijd om te boeren i.v.m. het regenseizoen. Overal is het rustiger, op de markt, in het ziekenhuis, omdat iedereen druk bezig is op het land.
In het ziekenhuis wordt nog altijd hard gewerkt. Leonie probeert wat protocollen up to date te maken, volgende week zal zij hierover een presentatie geven.

Over 1,5 week wordt het een drukke Muzungu bende op het guesthouse. 20 enthousiaste, professionele, vrienden en familieleden van Tijs en Tine, komen twee weken lang meebouwen aan het VTC.

• 13 December 2011 - 21:27

Hans En Anja:

Zo, de werkzaamheden vorderen goed! En wat leuk zo'n Afrikaanse bruiloft.

• 14 December 2011 - 11:52

Lineke:

Geweldige ervaring!11
    Zijn er ook foto;s van jullie ïn pak"?
    groetjes en succes xx

• 14 December 2011 - 13:55

Rosalie Hamer:

Hey!
    Wat leuk dat jullie een bruiloft hebben meegemaakt! En wat fijn dat het vordert met de bouw! En succes in het ziekenhuis....
    Liefs vanuit Masindi! Kus

Moet toch wel?

Groetjes uit Lauwe Ramon

• 14 December 2011 - 15:16

Jennifer:

Weer een erg leuk verhaal en op deze manier toch een beetje Luné's bruiloft meegemaakt.
    Fijn om te horen dat het met het VTC zo opschiet, ga vooral zo door!

• 14 December 2011 - 16:16

Peter En Mieke:

Bij de titel dacht ik even dat Jordi op z'n knieen was gegaan...

• 16 December 2011 - 16:15

Oma:

Blij dat ik dit kan lezen, ik ben weer helemaal bij. ik merk wel dat jullie vee genieten. hartelijke groeten van Oma!

• 19 December 2011 - 13:51

Pien:

Ik dacht ook WAAAAA ZE GAAN TROUWEN!!! (Hopend dat het niet daar zou zijn en dat ik het zou missen) maar dat was niet het geval ;) haha! Wat goed dat alles zo snel vorderd, heb echt het idee dat sinds jullie daar zijn er een geheel nieuwe community is gebouwd! Dit weekend was het feest van de familie, het was echt fantastisch en ik heb gedanst totdat ik er bij neer viel (op 11cm)! Foto's volgen ;)
    Heeeel veel plezier en succes daar!
    Liefsxx

• 20 December 2011 - 12:17

Holly 3:

Ziet er goed uit. Ik zou zo weer in het vliegtuig kunnen stappen en lekker verder kunstelen daar met jullie. Ben blij met de foto`s heel leuk om de vorderingen zo te zien.
    Ga zo door en blijf foto`s op de site zetten aub. Succes dadelijk met de Zuiderburen en bouw ze.
    grtjs uit Lauwe

• 24 December 2011 - 14:03

Poula En Jo:

leuk dat de bouw vorderd dat jullie het naar je zin hebben begrijp ik.komje nog terug of blijf je daar.
    met kerst groetnen en een goed 20`12