Happy New Year - Reisverslag uit Mpongwe, Zambia van Leonie & Jordi - WaarBenJij.nu Happy New Year - Reisverslag uit Mpongwe, Zambia van Leonie & Jordi - WaarBenJij.nu

Happy New Year

Door: Leonie en Jordi

Blijf op de hoogte en volg Leonie & Jordi

01 Januari 2012 | Zambia, Mpongwe

Dag allemaal,

Allereerst de beste wensen voor jullie allemaal!
Jullie hebben ongetwijfeld een heel groot verjaarsfeest gevierd met vuurwerk en lekkernij maar dat kan haast niet tippen aan ons feest in Mpongwe.
Een feest met 24 mzungu’s, een tiental Zambianen, lekker eten, lekker drinken, veel muziek en dans en bijzonder veel gezelligheid leidde ons uit 2011 naar het nieuwe jaar 2012 en duurde tot het zonnetje weer een nieuwe dag inluidde.

Afgelopen weken zijn erg druk geweest, vandaar het verlate bericht van al onze gebeurtenissen hier.
Niet alleen voor de voorbereidingen voor de jaarwisseling maar meer met de voorbereidingen voor het bouwkamp dat nu al weer halverwege is.
De week voordat de mzungu’s uit België aankwamen moest er nog bereveel gebeuren. Zo zat het dak nog niet op het nieuwe restaurant, nog geen tafels, stoelen en zetels, de keuken was nog een leeg hok en de bar wist nog niet van zijn bestaan af.
Deze zaken zijn allemaal op tijd afgemaakt, dat wil zeggen, enkele uren voordat de Belgische delegatie arriveerde werden de laatste dingen in orde gemaakt.
Bij aankomst werd de bar meteen in gebruik genomen en het koude biertje werd, na de lange reis, door iedereen zeer gewaardeerd. De volgende dagen kwamen ook de andere kampleden aan net als de zoekgeraakte bagage met alle gereedschappen.
Vanaf afgelopen maandag zijn de mzungu’s druk bezig gegaan op het plot. Een aantal is de bricklayers van ons gaan assisteren en een aantal is begonnen met de houten dakconstructie van de klaslokalen. De laatste, wat minder technische mannen, zijn de helpers gaan ondersteunen met sjouw-, schep-, graaf- en kruiwagenwerk.
Tevens zijn er een aantal dames meegekomen die samen met Tine en Leonie de kookgroep vormen en de mannen zowel op het plot als na het werk van allerlei lekkere maaltijden voorzien. Dit betekend ’s morgens om de beurt ontbijt klaarmaken en overdag naar het plot om samen met de kok te plaatste een lunch met nshima te bereiden. Ondertussen kan de rest van de groep het avondeten voorbereiden en de nodige boodschappen op de markt doen (lees: met 60 tomaten, 50 uien en 3 trays eieren lopend naar huis). De eerste dag/dagen was het op het plot voor beide partijen erg wennen, maar na een week werken hebben ze met z’n allen de targets voor deze week klaargespeeld. Een koude versnapering op het plot met alle mannen bij elkaar was op de plaats en werd met veel plezier genoten, zeker ook vanwege de laatste dag in 2011.
Voor het blog van het bouwkamp kijk op: www.zambians.be.

We hopen komende week weer een bericht op de site te zetten omdat we nu eigenlijk wat teveel te vertellen hebben en jullie niet willen overladen met meters tekst.
Komende week gaan we weer druk aan de slag op de plot en dan zal de Belgische delegatie op pad gaan om wat meer van Zambia te zien.

Voor iedereen een goed 2012 en geniet van het leven zoals het komt!
Tot snel,
Jordi en Leonie

• 01 Januari 2012 - 20:23

Peter En Lineke:

Jordi en Leonie allereerst natuurlijk de beste wensen en veel gezondheid in 2012. Dit ook voor GCMF en onze zuiderburen die nu bij jullie vertoeven.
    Ik heb even www.zambians.be. gekeken maar dat ziet er goed uit. Er wordt daar echt hard gewerkt, en de moraal is daar vlgs mij ook goed. Ik zou zo weer mijn rugzak kunnen pakken en weer lekker met jullie gaan bouwen daar. Maar helaas de plicht roept. Ga zo door. Veel succes xxxx

• 01 Januari 2012 - 20:58

Anniek Van Steenoven:

Gelukkig nieuwjaar!! oud & nieuw vieren op z'n afrikaans lijkt me erg leuk!;)..
    Het meeste geniet ik van jullie foto's.. hihi.. leuk! Jordi tussen al die afrikaantjes :D Jullie doen heeeel goed werk daar:) succes met alles hé.. kussie! Anniek

• 01 Januari 2012 - 21:23

Nel En Marius:

Hallo Leonie en Jordi, we wensen jullie ook een geweldig 2012 toe. Daar oud en nieuw vieren zal wel erg bijzonder zijn, vooral de temperatuur, al was het hier ook 12 graden toen het vuurwerk los ging! Succes maar weer daar en tot jullie volgende bericht xxx

• 01 Januari 2012 - 22:57

Peter En Mieke:

Alle goeds voor 2012! We kunnen niet wachten om te kijken wat er allemaal klaargestoomd is in de hitte!

• 02 Januari 2012 - 07:23

Petra, Pleun En Kids:

Haallooo Leonie en Jordi! Een goed, gezond en gezellig 2012 toegewenst!! De verhalen vervelen ons nog niet en het blijft bijzonder dat jullie daar zitten en wat jullie allemaal doen. Proost!!!
    groetjes xxx

• 02 Januari 2012 - 10:33

Willy En Marijke:

heel veel geluk en gezondheid gewenst uit dreumel.
    zoals ik je reisverslag lees kan dit natte kikkerlandje niet tippen aan mpongwe, als het om nieuwjaar vieren gaat.
    als je over 71 dagen terugkomt breng dan wat van jullie mooie weer mee!!
    nou jordi en leoni nog veel succes met jullie project.

liefs willy en marijke

• 02 Januari 2012 - 13:04

Jennifer:

Ook voor jullie de allerbeste wensen voor 2012! Het nieuwjaar hier kan inderdaad niet aan dat van Mpongwe tippen als ik dat zo lees. Het ziet er goed uit op het plot, zag ik op de zambians.be site. Ga vooral zo door!

• 03 Januari 2012 - 19:58

Jan En Ine-Marie:

Allereerst de beste wensen voor 2012 voor jullie in Afrika. Toen we de titel van het verslag van 13-12-2011 lazen, (Yes, I do) dachten we: Jordi heeft Leonie ten huwelijk gevraagd. ha ha. Maar nee daar moeten we dus nog even op wachten!
    Wij vinden het nog steeds leuk om alles van jullie te lezen, dus ga door met schrijven. Veel succes met alles en de groetjes van de Gubbeltjes uit Lauwe.

• 05 Januari 2012 - 22:25

Alie:

hoi Leonie en Jordi,
    Een mooi 2012, met veel geluk, gezondheid en gezelligheid gewenst!
    Jullie hebben in ieder geval al een mooie start gemaakt!

Wat leuk om jullie verhalen te lezen; wat beleven jullie veel! Fantastisch!
    Heel veel succes met jullie werk en
    ik kijk weer uit naar de volgende update.
    Veel liefs uit Dieren, Alie

• 07 Januari 2012 - 20:13

Rosalie Hamer:

Hey Leo en Jordi,

Happy new year! T zal vast bijzonder geweest zijn om het een keer in afrika te vieren! Wast hier namelijk ook ;). Wat een leuk verhaaltje weer en leuke foto's!

Liefs vanuit Kyotera!

• 13 Januari 2012 - 10:17

Jogabrielse:

leuk dat jullie het zo naar je zin hebben. nu kun je zien dat er gewerkt wordt. ik lees tot ziens in zeeland waneer en waar of blijven jullie nog een half jaar daar