The Lions (don’t) sleep tonight…
Door: Leonie en Jordi
Blijf op de hoogte en volg Leonie & Jordi
03 Februari 2012 | Zambia, Mpongwe
Na ons laatste bericht hebben we veel meegemaakt en de eerste week na het vertrek van de bouwkampers en de Tijs en Tine, zijn we druk geweest met het runnen van het guesthouse en het werk op het plot. Hier ging het, zoals eerder gezegd, rustiger aan toe met nog enkel 10 werkende Zambianen in tegenstelling tot de 45 in de hoogtij-dagen.
Die werkweek werd ook nog eens een korte ook, want op vrijdag zijn we in alle vroegte vertrokken om ‘even’ langs de immigratie te gaan. Helaas bleken ze daar wat minder ‘haast’ te hebben en na 7,5 uur van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, stonden we eindelijk, ZONDER workpermit buiten.
De volgende ochtend was het zover.. we konden op Peter, Mieke, Marijn, Mirte en Anne wachten. Ooooh wat was het spannend en heerlijk om iedereen te knuffelen na zo’n tijd… Na een ritje in de jeep, wisten ze al dat dit geen NL is, een ‘bumpie ride’ was het. Gelukkig konden in Mpongwe de ingewanden weer op z’n plaats zakken onder het genot van een Mosi. Voor ons een tweede sinterklaasmoment (tja we moeten toch een beetje verwend worden omdat we het Loeve-sinterklaasfeest gemist hebben) want we werden weer overweldigd met lekkernijen. Het mooiste cadeau was het boek vol met berichtjes van familie, vrienden, oud-collega’s, –klasgenoten, etc. Stiekem hadden we er geen idee van dat er zoveel mensen met ons meeleven! Iedereen heel erg bedankt, het was hartverwarmend om te lezen! Daarnaast waren er een heleboel kinderkleren, gedoneerd door enthousiaste collega’s, clienten en vrienden van Mirte en Mieke, meegebracht.
Hiervan hebben we vele mooie baby-packketjes gemaakt die aan het ziekenhuis gedoneerd zijn. Iedereen die hieraan een steentje heeft bijgedragen: Heel erg bedankt!!
Mpongwe werd verkent. Het ziekenhuis, de poultry, de school van Mr. Kalima en het VTC werden bezocht. Er werd zelfs een lesje over NL gegeven (Mieke bleek een uitstekend onderwijzeres). Anne en Mirte wandelden heel wat af en leerden Bemba van hun voorbijgangers, Marijn en Peter hielpen mee klussen en Mieke ging aan het naaien voor het restaurant. Mirte liet zich van de verpleegkundige kant zien in het ziekenhuis en leerde hen over Nederland. De dames gingen op stoffenjacht in een overvolle minibus en maakten zo kennis met het Zambiaanse openbaar vervoer, de taal en de lichaamsgeur van de lokale mens. Uiteraard mocht een dagelijks rondje over “Mpongwe market’ met als afsluiter een Mosi bij Elizabeth niet ontbreken. Handjes werden geschut, mensen werden ontmoet, spelletjes wrden gespeeld en werd voortreffelijk gekookt.
En zo hadden we eind die week 6 prachtig genaaide tafellakentjes, meters stoffen, een opgeruimde storeroom, enthousiaste schoolkinderen, verbrande/gebronste velletjes, volle buikjes, maar vooral ook heel veel gezelligheid en indrukken....
De tweede week van het verblijf van de Nederlandse gasten stond in het teken van toerist zijn. Met de bus naar Livingstone om de volgende dag de Victoria Falls te aanschouwen. Ondanks onze regenjassen en regenhoezen voor de tassen zijn we toch nat geworden, vooral door de regenbui aan het eind van ons bezoek maar ook door de ongelooflijke hoeveelheid water die naar beneden dendert en gedeeltelijk weer als fijne mist opstijgt. Helaas koste dit het leven van een fototoestel en een camera... Maar gelukkig geeft Anne niet zomaar op en met een kleine gebruiksaanwijzing, kon de camera gewoon nog gebruikt worden, goed bezig An!
Na een mooie dag bij de falls een rustig dagje in Livingstone doorgebracht en de volgende dagen gepland. 3 dagen op kampeersafari in Chobe National Park in Botswana kwam als beste uit de bus. Dat betekend dat we de volgende dag in alle vroegte werden opgehaald en naar grens met Botswana, = Zambezi River, werden gebracht. Daar werden we overgezet en na menig stempel in ons paspoort van zowel de Zambianen als Botswanezen kwamen we aan in de ‘office’ van de safari-operator.
Eerst een safaricruise waar we werden door het heerlijke warme weer verwend met veel nijlpaarden (ze kunnen zo leuk rennen!!), buffels (vallen aan zonder een signaal te geven, brrr...), krokodillen (Anne’s favorieten), veel vogels, olifanten en menig ander dier.
’s Middags in de jeep geklauterd en de eerste gids nam ons, na een duidelijk en lichtelijk beangstigende instructie (je moet altijd stil blijven zitten anders worde je opgevreten door leeuwen) gingen we op pad.. Anne, de held, sprong af en toe bij de buurvrouw op schoot, maar de mooie beeste, zoals giraffes, olifanten, everzwijntjes, buffels, impala’s en leeuwen, lieten met rust, zodat we heerlijk hebben kunnen genieten.
Halverwege kregen we een andere gids die met ons ging kamperen. Hij ruilde een groep van 9 prachtige, blonde meiden in voor onze groep (wat een geluksvogel!) en bleek zeer ervaren en een ontzettende grappenmaker te zijn (samen met Peter kon hij gieren en huilen van het lachen, jut en jul....)
Het kampterrein, enkele tentjes rond een kampvuur met stoelen, een veldkeuken en een zeer makkelijk mee te nemen toilet, midden in de bush was een mooi tafereel. Na een heerlijk bushmaal gingen we de eerste nacht in waarbij enkele van het gezelschap moeilijk de slaap konden pakken door alle wilde geluiden rondom het kamp (Mieke tegen Peter: “Was dat nu een olifant? Of die leeuw? O nee.. ik zal toch niet uit de tent moeten om te plassen...?!”). Ondanks dat leeuwen en olifanten langs het kamp zijn komen lopen, hebben we het allen overleefd (zelfs Mieke die er ’s nacths uit moest) en zullen we deze ervaring niet meer vergeten! Met de expertise van onze gids, die sporen volgde, altijd als eerste bij de leeuwen wist te komen en ondertussen grapjes ontving en maakte met enorme lachsalvo’s, hebben we 3 hele mooie dagen gehad.
Op de laatste dag in Livingstone zijn er nog een aantal nogmaals naar de Falls gegaan, Leonie en Mirte hebben genoten van een High Tea in het Royal Livingstone Hotel en Peter en Jordi hebben wat geschiedenis opgesnoven in het museum van Livingstone.
De zondag hebben we gebruikt om terug te reizen naar Lusaka en de tassen in te pakken met alle souvenirs en dergelijke voor de reis terug naar Nederland.
Maandagochtend in alle vroegte hebben we op Lusaka Airport afscheid genomen en kwam aan twee hele mooie weken een eind aan het avontuur met Peter, Mieke, Marijn, Mirte en Anne.. we hebben jullie zien genieten en we hebben van jullie genoten, het was een heerlijke tijd!! DANKJULLIEWEL!!!
Wij als achterblijvers hebben die ochtend nogmaals een poging ondernomen voor ons workpermit maar al snel zijn we naar het hostel gegaan om te gaan genieten van een heerlijk dagje vrij.
De volgende ochtend zijn we terug naar ons Mpongwe gegaan, we hebben weer genoeg toeristische dingen gedaan, terug naar het Zambiaanse leven!
Groetjes vanuit Mpongwe en tot een volgend bericht!!
Liefs Jordi en Leonie
03 Februari 2012 - 08:54
Mieke:
Ook zonder workpermit kunnen jullie gelukkig aan het werk! Jullie hebben onze ervaringen erg leuk beschreven! Het was fantastisch en jullie zijn geknipt als reisleiding! Petje af voor alles! -
03 Februari 2012 - 10:44
Rosalie Hamer:
Wat fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad! Nu weer even hard aan het werk en dan maar plannen maken...;)
Liefs -
03 Februari 2012 - 11:44
Lineke:
Fijn om weer iets te horen en ook dat jullie een goede en gezellige tijd samen gehad hebben. Geniet nog maar verder!!! -
03 Februari 2012 - 12:18
Remco:
Hey Leonie en Jordi, wat een gaaf verhaal en wat een goede keuze om te gaan kamperen in Botswanan ipv de luxe overnachtingen. Het is onvoorstelbaar hoe snel de dagen, weken en maanden gaan. Als ik aan Zambia denk beland ik steeds weer in een soort trance en kan nog niet helemaal vatten hoe verschillend het er daar aan toe gaat. Het is fantastisch en ik heb diep respect voor jullie dat het nog steeds zo goed gaat. Ik heb laatst jullie berichtje nog eens gelezen in mijn dagboek. Echt heel leuk. Er zouden meer mensen zoals jullie op de wereld moeten zijn!!! Heel veel groetjes en misschien/hopelijk tot ooit. Remco! -
03 Februari 2012 - 15:20
Ramon Noij:
Dag Leonie en Jordi
Wat een mooie story
Vet man kamperen in het natinal park
Tussen de beestjes
Wel lef hebben dus
En high tea kennen ze daar dus ook al
De school schiet op man
Het gaat goed
Hier enorm koud en sneeuw
Niet normaal
Op de boot hier is het afzien
Succes groetjes uit Lauwe Ramon -
03 Februari 2012 - 16:56
Anne:
Zeer treffend omschreven... Het was geweldig!
xx -
03 Februari 2012 - 18:32
Nel En Marius:
Geweldig om te lezen hoe leuk en gezellig het is geweest, samen weken en daarna samen genieten!
03 Februari 2012 - 18:33
Nel En Marius:
samen werken natuurlijk!!! -
12 Februari 2012 - 21:34
Piet En Nel Vd Hurk:
ja,ja,jullie maken nog eens wat mee,blijf maar lekker daar want hier is het bere koud.maar wij kunnen hier wel SCHAATSEN.hoor van "moeders" wat jullie nog allemaal van plan zijn,knap hoor!!!
heel veel groetjes,wij lezen jullie verslag met belangstelling
PIET en NEL